Bio-H App

Acasă » Acasă » Importanţa problemei din punct de vedere social

Importanţa problemei din punct de vedere social

Cancerul de sân este una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor din România şi prima cauză a mortalităţii datorate cancerului1. În prezent, majoritatea femeilor din România se prezintă la medic în stadii avansate ale cancerului2. Conform celui mai renumit Institut de Oncologie din România, mai mult de jumătate dintre cancerele recent diagnosticate sunt avansate local3. Dat fiind faptul că în România majoritatea pacientelor cu cancer de sân se prezintă la medic abia în fazele târzii ale bolii, aproape toate necesită procedura de Biopsie cu Puncţie pentru diagnostic (CNB)3. Procedura CNB asigură un diagnostic patologic clar şi facilitează analize asupra biomarkerilor4. Deşi CNB este un instrument de diagnostic fidel, care permite detectarea acurată şi poate îmbunătăţi şansele de succes ale tratamentului, este o procedură asociată cu nivele crescute de durere şi distres emoţional5-7.

Durerea experimentată este un efect secundar aversiv semnificativ al CNB. Studiile au raportat că până la 60% dintre femei raportează nivele moderate până la severe ale durerii6,8. Cercetările au arătat că gradul ridicat de durere corelează cu anxietatea crescută pre-CNB6.

Studiile raportează că pacientele prezintă nivele de anxietate semnificative clinic9. Majoritatea studiilor raportează scoruri STAI10 între 44-479,11, indicând niveluri ridicate de anxietate10. De fapt, s-a arătat că nivelul de anxietate asociat CNB este mai ridicat decât în cazul pacientelor care suferă tratamente chirurgicale12. Intervenţia CNB se realizează ȋn regim ambulatoriu şi prin urmare pacientelor nu li oferă tratamente farmacologice pentru aceste efecte secundare13,14. In acest context, este importantă explorarea unor modalităţi alternative de a reduce durerea şi anxietatea în rândul acestor paciente, cu atât mai mult cu cât există studii care arată că anxietatea asociată procedurii CNB este un predictor al distresului ulterior in timpul tratamentelor oncologice9.

Prin urmare, sunt necesare intervenţii non-farmacologice care să asigure diminuarea simptomelor de durere şi anxietate la pacientele la care li se aplică procedura CNB.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Link-uri utile

http://www.ubbcluj.ro/ro/ http://clinicalpsychology.psiedu.ubbcluj.ro/ http://psychotherapy.psiedu.ubbcluj.ro/

Acknowledgement

Proiectul Studiu clinic controlat pentru investigarea eficientei unei aplicatii smartphone pentru managementul simptomelor biopsiei mamare: Bio h-app având codul PN-II-RU-TE-2014-4-0490 este finanţat de către Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).
%d blogeri au apreciat: