Bio-H App

Acasă » Acasă » Ce probleme îşi propune să rezolve acest proiect?

Ce probleme îşi propune să rezolve acest proiect?

Dificultăţile de acces. Din punct de vedere instituţional, oferirea relaxării prin auto-hipnoză necesită resurse logistice, precum clinicieni pregătiţi profesional şi spaţiu pentru tratament30. Din perspectiva pacienţilor, relaxarea prin auto-hipnoză poate fi costisitoare, necesită deplasarea la un cabinet psihologic (ceea ce are costuri în sine), toate acestea la un moment în care pacientele sunt deja copleşite de programări medicale. Prin urmare, este necesară identificarea unor metode de a creşte accesibilitatea şi disponibilitatea acestei intervenţii pentru pacientele la care li se aplică CNB.

Soluţii propuse. In concluzie, sunt necesare modalităţi de a livra relaxarea prin auto-hipnoză într-o manieră care compensează barierele de acces. O aplicaţie mobilă (smartphone app) de relaxare prin auto-hipnoză ar împlini această nevoie.  Din punct de vedere instituţional, accesul la o aplicaţie mobilă nu necesită programare la psiholog, nu necesită clinicieni pregătiţi şi nici spaţiu fizic destinat acestei intervenţii. Din perspectiva pacientului, aplicaţiile mobile sunt mai avantajoase datorită accesibilităţii şi convenienţei lor 31,32. Aplicaţiile mobile pot fi folosite oriunde, oricând, depăşind costul, inconvenienţa şi problemele logistice ȋntâmpinate până ȋn prezent. Utilizarea aplicaţiilor mobile în domeniul sănătăţii a luat o amploare considerabilă33,34. Există deja peste 1.08 miliarde de smartphone-uri, cu peste 80% din populaţie având un telefon mobil35. În România, un studiu din 2012 a arătat că sunt peste 12 milioane de utilizatori de internet36. Peste 70% dintre ei accesează internetul prin intermediul smartphone-urilor şi peste 32% folosesc tablete36. Există aşadar o oportunitate semnificativă pentru folosirea acestor dispozitive mobile în domeniul managementului sănătăţii. Implementarea procedurii de relaxare prin auto-hipnoză prin intermediul unei aplicaţii mobile ar fi uşor de realizat, având în vedere ca această intervenţie a fost validată15 ca o intervenţie scurtă (15 minute), de o singură şedinţă, în care pacientele sunt expuse la un scenariu de relaxare oferit de un psiholog.  Acest scenariu poate fi înregistrat audio şi aplicat pacientelor printr-o aplicaţie mobilă de tip smartphone, după o procedură deja stabilită în domeniul aplicaţiilor mobile în sănătate37.

Limite teoretice ale cercetărilor anterioare. În afara dificultăţilor de acces, există încă limitări teoretice ale cercetărilor anterioare cu privire la relaxarea prin auto-hipnoză în ceea ce priveşte mecanismele schimbării şi variabilele moderatoare ale acestei intervenţii. Cu toate că există studii clinice controlate care punctează validitatea empirică a acestei tehnici, cercetările arată că acestea ar putea avea un impact redus asupra disponibilităţii clinicienilor de a o recomanda, atunci când mecanismele schimbării şi variabilele moderatoare sunt necunoscute38,39.

Factorii mediatori şi moderatori ai relaxării prin auto-hipnoză au fost rareori testaţi în medii clinice40 şi doar un număr redus în context oncologic41. Studiile lui Kirsch42, sugerează că hipnoza funcţionează prin schimbarea expectanţelor de răspuns43. De asemenea, a fost sugerat faptul că hipnoza facilitează controlul durerii prin schimbarea credinţelor disfuncţionale44,45. În privinţa variabilelor moderatoare, există studii care sugerează factorii demografici şi atitudinile despre hipnoză ca având relevanţă pentru succesul intervenţiei. Cu toate acestea acestea, până ȋn prezent nu sunt studii care să clarifice efectul acestor variabile asupra relaxării prin auto-hipnoză ȋn context CNB.

Cu alte cuvinte, pentru ca această intervenţie sa fie diseminată în context clinic, este important să se clarifice cum şi pentru cine funcţionează46.

Soluţii propuse. In acest context, proiectul de faţă va investiga mecanismele schimbării (ex., expectanţe de raspuns, cogniţii disfuncţionale) pentru relaxarea prin auto-hipnoză, precum şi variabilele moderatoare (ex. variabile demografice şi atitudinale) ale acesteia.

Sumarizând, deşi cercetarea a oferit un tratament bazat pe dovezi empirice, care poate diminua simptomele asociate CNB, pacientele nu beneficiază de el din cauza a două bariere: (1) dificultăţi de acces şi (2) limitări teoretice ale cercetărilor anterioare.

Prin urmare, obiectivul general al acestui program de cercetare este testarea unei aplicaţii mobile de relaxare prin auto-hipnoză pentru reducrerea durerii şi anxietăţii asociate procedurii CNB, totodată investigând şi mecanismele teoretice ale intervenţiei şi contribuind aşadar atât la evoluţia practicii clinice cât şi a cunoaşterii ştiinţifice.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Link-uri utile

http://www.ubbcluj.ro/ro/ http://clinicalpsychology.psiedu.ubbcluj.ro/ http://psychotherapy.psiedu.ubbcluj.ro/

Acknowledgement

Proiectul Studiu clinic controlat pentru investigarea eficientei unei aplicatii smartphone pentru managementul simptomelor biopsiei mamare: Bio h-app având codul PN-II-RU-TE-2014-4-0490 este finanţat de către Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).
%d blogeri au apreciat: